Kunpa vain olisi ollut keino ennaltaehkäistä syöpäni synty. Olisiko pitänyt tivata enemmän ensimmäisten ennusmerkkien ilmaannuttua? Yleisimpien syöpien kohdalla keinoksi on keksitty joukkoseulonta, joka on mahtava esimerkki ennaltaehkäisevän terveydenhuollon työkaluista. Suomessa tuppaa vaan olemaan tapana, että siihen työkalupakin lukkoon tulee vika eikä pakki aukea tai sitten joku kateellinen varastaa sen.

Sain kutsun joukkoseulontaan 30-vuotissyntymäpäivälahjakseni. Ensimmäinen aika peruttiin, sillä hoitaja oli sairastunut. Toiseen käyntiin saavuin paikalle, mutta näytteenotto päätettiinkin perua sytostaattihoidon vuoksi. Sain ajanvarausnumeron ja lääkäri sanoi, että voisin varata ajan seuraavan vuoden keväälle, niin saadaan mahdollisimman luotettava tulos. Homma kunnossa.

Yllätys tulikin siinä vaiheessa, kun soitin ajanvaraukseen. Minulle ilmoitettiin palveluntarjoajan tulevasta muutoksesta, jonka vuoksi “homma on kaikilla vähän sekaisin”. Tämän jälkeen minulle ilmoitettiin, että palataan asiaan sitten viiden vuoden päästä. Hämmästelin ajanvaraajalle, että onko hän tosissaan, että todellako seuraava mahdollisuus on viiden vuoden päästä. ”Niin, onhan se ikävää, kun sulla on kuitenkin ollut ihan hyvät syyt ajan perumisen vuoksi. Kysy terveyskeskuksestasi, jos he suostuisivat ottamaan näytteen.” Aloin koluta erikoissairaanhoitoa lävitse, josta sain selkeän ohjeen vaatia alkuperäisen tahon hoitamaan asian. Kun lähdin taas soittamaan uuden ajan perään, päädyimme sopimaan, että palaan asiaan huhtikuussa, jolloin uusi palveluntarjoaja on asettunut taloksi.

Johtopäätökset: pitäkää ihmiset puolianne. Teille kuuluu ennaltaehkäisevä palvelu, joten pitäkää huolta, että saatte ajan ja myös käytätte sen. Omalla kohdallani syöpä olisi saattanut levitä hiljaa rauhassa vain sen takia, kun jotakuta puhelimen päässä olevaa ei vain vähempää voisi kiinnostaa selvitellä minun aikani uudelleen varaamista.  Surullista luettavaa on myös se, että joissakin kunnissa osallistumisprosentti jää jopa 61 prosenttiin (lukuun eivät sisälly yksityiset tahot).

Syövän löytyminen alkuvaiheessa on kuin lottovoitto. Ikävä, etteivät kaikki halua laittaa kuponkia vetämään omissa terveysarpajaisissaan.

Kaipaisin teiltä, lukijat, kokemuksia ja mielipiteitä seulonnoista. Onko sinulta löytynyt seulonnoissa syöpä? Jos taas et käy joukkoseulonnoissa, mikä on syy?