Olen isopäinen neliönaama. Kun hiukseni solunsalpaajahoitojen myötä putosivat, karvattoman kalloni muoto paljastui enemmänkin coneheadiksi eli kotimaisin termein munapääksi. Piippapää kantikkailla leukaperillä; jackpot. Päädyinkin ompelemaan korkeita päähineitä ja toppaamaan niitä, jotta sain vähän korkeutta ja ryhtiä olemukseen. Eli ns. skordarimalliset (pardon my French), pintaa myöten menevät tiukat pipot olivat minulle ehdoton no-no.

Viime keväänä Facebookissa eteeni sattui ompeluryhmä. Laitoin sinne viestin, että Siskot etsii oman myssymallin suunnittelijaa ja toteuttajaa. Ja sitten alkoi tapahtua. Annan Unnan ja kaimani Tiinan kertoa lisää.

Unna: “Keväällä, eräänä aivan tavallisena arki-iltana, päädyin soittamaan Siskojen Tiinalle. Jo ensimmäisten hetkien aikana totesin mielessäni, että tämän naisen kanssa yhteistyö tulee olemaan huikean hauskaa. Emme tunteneet toisiamme entuudestaan, olimme vain jutelleet lyhyesti ensin eräässä Facebookin ryhmässä ja sen jälkeen yksityisviestillä, minkä jälkeen Sisko-Tiina antoi numeronsa ja totesi, että puhelimitse keskustelu olisi helpompaa. Siinä sitten olin, puhelin korvallani, keskustelemassa täysin vieraan ihmisen kanssa kuin olisimme tunteneet toisemme jo iäisyyden. Idea oli yksinkertainen: tehdään jotain kaunista, jotain käytännöllistä, jotain, millä on merkitystä. Tehdään Siskoille oma päähine.

Ensi töikseni laitoin viestiä ystävälleni Tiinalle ja kysyin, lähtisikö hän mukaan projektiin. En missään tapauksessa haluaisi tehdä tätä kenenkään muun kanssa. Keskustelimme myös ompeluryhmä Ompelumanian ylläpidon kesken asiasta ja totesimme yhdessä, että haluamme toteuttaa yhteisen kampanjan. Järjestäisimme Ompelumaniassa Sisko-myssyhaasteen, jossa ompelisimme ison määrän myssyjä Siskoille ja samalla kätevästi testaisimme kaavan toimivuutta. Lisäksi voisimme testailla erilaisia myssyvariaatioita, ryhmämme kun on täynnä taitavia ja innovatiivisia ompelijoita. Meidän haastekampanjamme jälkeen Sisko-myssy lanseerattaisiin julkisesti.”

Tiina: “Tiedättekö ihmistyypin, joka ei puhu muuten kuin jos on asiaa? Tai tyypin, joka ei tee jotain ilman, että sille tekemiselle on hyvä syy? Olen juuri sellainen. Unna jutteli viime keväänä Siskoista ja ensin olin, että mitkä Siskot? Sain lisätietoa ja tehtävänannon. Siskoille myssy. Haaste heitetty ja vastaanotettu. Tällaiselle joka ei puhu tai tee mitään ilman hyvää syytä, oli Sisko-myssyn synnyttäminen sellainen asia, mikä liikutti ja inspiroi. Puhtaasti halusta auttaa, tehdä oma osuus hyvän kiertämiseen.”

Päähinettä ideoitiin projektiryhmässä, johon kuului meidän lisäksemme neljä henkilöä. Saimme Siskoilta tärkeää kokemustietoa siitä, millaisia ominaisuuksia päähineessä pitäisi olla ja toisaalta siitä, mikä ei toimi. Ei ehkä tule heti ajatelleeksi, miten paljon hiuksettomuus vaikuttaa päähineiden istuvuuteen ja käyttömukavuuteen. Ideoinnin perusteella Tiina teki prototyypin ja siitä ommeltiin pari eri variaatiota. Malli osoittautui heti hyväksi ja päähineen nimeksi tuli luontevasti Sisko-myssy.

Unna: Miksi? Sitä minulta kysyttiin, ja vastaus oli minulle itsestäänselvä. Koska minä voin. Syöpähoitojen läpikäyminen on rankkaa, jopa niin rankkaa, ettei sitä voi mitenkään sivusta seuraten käsittää. Sen edessä tuntee voimattomuutta, eikä sivullisena tiedä, mitä voisi tehdä. Tämän minä kuitenkin osaan ja tiedän. Osaan ommella, osaan järjestää kampanjan. Tiedän, miten tärkeää on voida tuntea olonsa kauniiksi, normaaliksi, säteileväksi. Ja koska minulla oli mahdollisuus auttaa muita tuntemaan olonsa hyväksi, tottakai tein kaikkeni sen puolesta.

Unna ja Tiina: Saimme Sisko-myssyihin myös kauniita kankaita lahjoituksina yrityksiltä. Esimerkiksi Nuppu Print Company, Myllymuksut ja Poppanavakka sekä useat yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet trikoita ja muita neuloskankaita ommeltaviksi. Iso kiitos teille kaikille <3

Tavoitteenamme oli tuoda Sisko-myssyn avulla rankkojen hoitojen keskelle palan estetiikkaa, tyylikkyyttä, normaaliutta, ehkä hymyn huulille. Samalla halusimme tällä pienellä eleellä muistuttaa, että seisomme Siskojen rinnalla. Varovainen ja toiveikas arviomme on, että pääsimme tavoitteessamme ainakin lähelle.

Kokeile Sisko-myssyn ompelua! Kaavat ja ompeluohjeet löydät täältä. Lisää kuvia myssyistä löydät IG:sta #siskomyssy #siskomyssyhaaste. Jokainen myssy otetaan ilolla vastaan ja toimitetaan eteenpäin syöpään sairastuneelle Siskolle.

Voit toimittaa myssyt myös postitse osoitteeseen Administer Oy / Siskot ry, PL 176, 00101 HELSINKI

Tiina kuvailee Unnaa:
Unna saa lähes aina kanssaeläjät tekemään asioita kanssaan. Hän on aina hyvien puolella, vaikka onkin välillä hemmetin ärsyttävän kipakkasanainen. Nalkuttaa ja vaatii niin kauan että asioita tapahtuu. Mieluiten varteissa. Erittäin hyvä ystävä ja vielä parempi tiiminvetäjä. Unna on toteuttanut Ompelumanian Sisko-myssyjen kampanjat ja innostanut lukuisia ompelijoita ympäri Suomen tarttumaan tähän tärkeään haasteeseen.

Unna kuvailee Tiinaa:
Tiina on erakkoluonne, mutta muuten kohtalaisen normaali. Ainakin hän uskoo niin. Hän on käsityöalan moniosaaja, jolla on rautainen ammattitaito sekä järkähtämätön työmoraali ja -etiikka. Meitä yhdistävät ompelun lisäksi musta huumori ja vahva taipumus sarkasmiin. Siksi olemmekin tulleet hyviksi ystäviksi. Sisko-myssyn kaavoitus ja ohjeet ovat Tiinan käsialaa.

Kuvat: Heikki Mastokangas

P.S. Huomaathan, että Siskojen pikku profiilikuvissa kaikilla on päässään Sisko-myssy. 🙂

P.P.S. Jos ompelu ei ole sinun juttusi, neulo meille Onnenrusettisukkia! Ohjeet löydät täältä.

 

LÄMMIN KIITOS JOKAISELLE OMPELIJALLE JA NEULOJALLE! <3