Siskojen blogin Ella lähetti Äidin jäämistöstä löytyneen tekstin.

Hanhien auramaiseen lentoon liittyy enemmän oivallusta kuin osaamme kuvitella. Ensimmäisenä lentävä lintu on suurimman vastuksen kantaja. Kärkipaikka on raskas ja kuluttava. Niinpä kärjen tuntumassa on joukko lintuja, jotka säännöllisin väliajoin vaihtavat vetäjän roolia. Auran hännillä lentävät ne, jotka tarvitsevat eniten tukea ja turvaa.

Auran muoto auttaa jokaista lintua. Kun kärjessä oleva lintu nostaa siipiään, vinoittain sen takana oleva lintu voittaa tuntuvasti ilmanvastuksessa.

Me ihmiset sanomme, että linnut ilmoittavat honk-honk -huudoillaan auran tulosta. Ääntely on kuitenkin kannustusta edessä lentäville.

Jos joku auran hänniltä väsyy, kaksi lintua väsyvän molemmilta puolilta saattaa lentää alas ja odottaa, kunnes se jaksaa jälleen lentää. Kumppanit saattavat elpyneen takaisin muiden lintujen joukkoon.

Tämän meille opettavat linnut.


Ihailin ja yhä ihailen edesmenneen Äidin viisautta, analyyttisyyttä ja rauhallisuutta. Vaikeasta tilanteestaan huolimatta hän jaksoi aina jakaa tukea ja lämpöä meille siskoille.

Teksti kosketti. Yhtäkkiä ymmärsin vertaisryhmän dynamiikkaa: on heitä, jotka lentävät kärjessä sekä heitä, joilla on täysi työ pysyä parven mukana. Erityisesti liikutti se, että heikoimpien vierellä partioi huolehtijoita, jotka saattelevat uupuneet takaisin laumaan. Muut kannustavat: jaksaa jaksaa!

Meillä Siskolassa tuetaan toisia. Jokainen on tärkeä ja kaikilla on lupa olla heikko. Kukin vuorollaan tsemppaa, kun toinen väsyy. Aina löytyy joku, joka riipustaa vaikka sen sydämen, joka kertoo niin paljon. Honk! Ja taas löytyy voimaa jatkaa eteenpäin.

Ensi lauantaina (21.3.2020) vietämme Joutsenten yötä. Sytytämme yhdessä kynttilät niille siskoille, joiden siivet eivät enää kanna. Päivä on merkityksellinen: siirrymme kevätpäiväntasauksen myötä valoon päin.

Minulle tämä tarkoittaa sitä, että kaipauksen ja surun lisäksi on lupa olla onnellinen ja iloita, että olemme tässä. Elossa ja yhdessä. Uuden päivän alussa.


Joutsenten yö on kaikille avoin tapahtuma, jossa muistetaan syöpään menehtyneitä. Olet tervetullut osallistumaan. Sytytä kynttilä ja postaa halutessasi kuva someen. Käytä hashtageja #joutsentenyö #minämuistan #liekkipalaa #etoleyksin

Kaikenlaisiin syöpiin sairastuneiden naisten salaiseen Siskola-FB-ryhmään pääset Siskolan Olohuoneen kautta.

Video: AnnaLouise Company