Tänään 26.11. on Siskon nimipäivä. Meillä Siskolassa (syöpään sairastuneiden naisten Facebook-ryhmä) sitä vietetään joka päivä. Melkein päivittäin ovista saapuu uusi syöpään sairastunut jäsen. Osa on saanut diagnoosin juuri ja on shokissa. Toinen voi olla kulkenut syöpäpolkua jo pitkään, ja löytänyt Siskolaan vasta nyt.

Siskola on fantastinen yhteisö. Jos joku jäsenistä putoaa syvimpään kuoppaan, reunalla on aina joku. Köyttä vetävät ne, joilla juuri silloin on eniten voimia. Turhaan nillittämiseen ei käytetä aikaa. Jokainen on saanut huonot uutiset ja muistaa, miltä se tuntui. Olemme erilaisia, olemme samanlaisia, olemme nuoria, vanhoja, ensikertalaisia, konkareita. Osa sairastaa parantumatonta syöpää, toiset tullaan toteamaan terveiksi. Ketään ei kategorisoida eikä vähätellä. Olemme Siskoja ja tuemme toisiamme tällä matkalla.

Siskola-ryhmän kohokohtia ovat olleet Siskopäivät. Mikään ei voita yhteen kokoontumista ja toisten tapaamista livenä. Lauantaina 17.9.2022 vietimme voimauttavaa päivää Raumalla. Siskopäiviä olemme järjestäneet vuodesta 2014 korona-aikaa lukuunottamatta. Upean Raumanmeren rannalle, Aarnkarin notkuvien herkkupöytien ääreen meitä saapui yli 60 vaihtamaan ajatuksia ja tapaamaan toisiamme.  

Lämpimien kohtaamisten lisäksi päivään mahtui myös kyyneliä ja naurua. Illan hämärtyessä sytytimme roihut edesmenneille Siskoille (joutsensiskoille), luimme heidän nimensä ja kuuntelimme syöpään menehtyneen Viivin laulun (kuuntele kuvaa klikkaamalla).

Viivi Orvasto: Tuulien teitä

Sen jälkeen siirryimme sisätiloihin ja nostimme maljan elämälle. Raumalaislähtöiset Siskot opettivat Kaad liiveihis ryypp -laulun sanat ”tullista tulleille”.

Malja elämälle! Kuva: Ulla Pelkkikangas


Illan kruunasi Häplänperän Valittajien nauruhermoja kutkuttava yllätysrynnäkkö.

Häplänperän aina yhtä upeat valittajat. Kuva: Seija Vilander
Sen lisäksi, että Häplänperän valittajat saapui meille esiintymään, he ovat myös tukeneet Siskojen toimintaa hankkimalla Siskorusetit. Suuri kiitos upeille Häplille! <3
Kuva: Seija VilanderSunnuntaina kiersimme pittoreskissa Vanhassa Raumassa, tutustuimme taloihin ja museoihin. 

Sateinen sää ei Siskoja lannistanut.
Kuva: Seija Vilander

Kiitos Rauma, olit meille hyvä!

Lopuksi meren rannalla syntynyt Siskojen vertaistukea täydellisesti kuvaava runo:

Täällä pilvien takana
minä olen. 
Sinun aurinkosi. 
Sateen jälkeen
tulen esiin.
Joka kerta uudelleen.


Tässä jalkojesi alla
minä olen.
Sinun kalliosi.
Sateen jälkeen
niin liukas.
Pysyn paikoillani edelleen.


Täällä ajatusten tuulessa
minä olen.
Sinun ystäväsi.
Sateen jälkeen
pidän kädestäsi.
En lähde minnekään.

Sanna K. Kannisto

Hyvää Siskon päivää!

Siskopäivän mahdollistivat:
Tellervo Edessalon Säätiö
Satakunnan Syöpäyhdistys
Häplänperän Valittajat
Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Siskolan vapaaehtoiset


– suuri kiitos kaikille!

Siskojen psta
Tiina

Muistohetken kuva: Seija Vilander