Sana syöpä liitetään tyypillisesti kipuun, kärsimykseen ja kuolemaan. Kaikki ikäviä asioita, joita tyypillisesti yritämme arkielämässä välttää ja joista on usein vaikea puhua.
Syöpä herättää pelkoa ja pelon tunne tuo toisinaan ajatteluun normaalista poikkeavia sävyjä. Ja ajatusten muuttumisen myötä toiminta, käyttäytyminen ja reagointitapa asioihin saattaa muuttua, joskus hyvin radikaalistikin. Psykologiassa on tunnistettu kolme erilaista pelon kohtaamismallia ja toimintatapaa. Jotkut lamaantuvat, toiset väistelevät ja kolmannet taistelevat. Tämä koskee luonnollisesti niin niin syöpään sairastuneita kuin kaikkia muitakin ihmisiä.
Osalle syövän ja syöpäsairaan kohtaaminen on hankalaa ja asioista niin vaikea puhua, että on helpompi olla ottamatta yhteyttä ja jättää ihminen harmittavan yksin käymään elämänsä ehkä suurinta taistelua. Toisaalta on niitä, jotka ymmärtävät kysyä, miten voivat parhaiten tukea ja tulevat apuun pyydettäessä. Toisessa ääripäässä on ne, jotka säälittelevät, surkuttelevat tai paapovat sairastunutta kuin pientä lasta.
Ääripäiden toimintaa ohjaavat usein erilaiset syöpämyytit, oletukset, uskomukset ja jopa tabut, joita pelot ruokkivat. Tarinoissa kulkevat myytit yrittävät selittää asioita, joista ei välttämättä ole ensikäden kosketusta.
Me sairastuneet toivomme, että ihmiset ymmärtäisivät paremmin sairastumisen ja sairastamisen vaikutuksia elämään ja arkeen. Emme muutu näkymättömiksi, vaikka sairastumme. Syöpä ei poista tai vähennä elämästämme muita haasteita tai ongelmia. Ja koska arkinen elämä pyörii helposti sairauden, hoitojen ja sivuvaikutusten ympärillä, kaipaamme muutakin elämää. Toivomme myös, että syövästä voidaan puhua suoraan ja oikeilla nimillä. Siksi keräsin tähän muutamia tyypillisiä syöpään liittyviä harhaluuloja ja väärinkäsityksiä, niitä myyttejä, joita olisi hyvä yhdessä murtaa.
Myytti 1: Syöpä on kuolemantuomio
Se, kuinka pitkään joku syöpään sairastunut elää ja kuoleeko hän lopulta syöpään vai johonkin ihan muuhun, riippuu monista tekijöistä kuten syövän tyypistä, levinneisyydestä ja leviämisnopeudesta, käytettävissä olevista hoitomuodoista sekä henkilön yleisestä terveydentilasta.
On valitettavasti totta, että osa syövistä löydetään niin myöhään, että hoitovaihtoehdot ovat vähissä. Hoitomuodot ovat kuitenkin kehittyneet valtavasti viimeisten vuosien aikana ja uusia kehitetään jatkuvasti. Moni saa niistä apua. On myös totta, että syövästä voi parantua kokonaan tai sen kanssa voi elää hyvää ja täysipainoista elämää vuosia jopa vuosikymmeniä. Tilastolliset vaihtelut ovat siis suuria.
Oman kuolevaisuuden ja elämän päättymisen hyväksyminen on yksi sairastumisen keskeisiä ja emotionaalisesti rankimpia opinpaikkoja. Moni suree jo etukäteen mahdollisesti menetettyä tulevaisuutta. Kuolemanpelkoa ruokkii tutkimusten ja tulosten loputtomalta tuntuva kierre, pienetkin uudet kivistykset tai vahvistuneet kolotukset, joille etsii selitystä vertaisryhmästä, googlesta tai hyvässä lykyssä yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.
Myytti 2: Kaikki syövät ovat samanlaisia ja niitä hoidetaan samalla tavalla
Syöpä on yleisnimitys erilaisille sairauksille, joita yhdistää kontrolloimaton solujen jakautuminen. Erilaisia syöpätyyppejä on yli 100 ja jokainen niistä reagoi eri tavoin. Kahdella ihmisellä voi olla samassa kehon kohdassa samankaltainen kasvain, mutta mm. geneettiset ja elämäntapaeroavaisuudet voivat vaikuttaa merkittävästikin siihen, miten syöpä käyttäytyy ja miten sitä voidaan hoitaa.
Osa saa sytostaatteja, osa sädehoitoa, osalle löytyy syöpään täsmälääke, immunologinen lääke tai yhdistelmähoito. Osalle hoidot tehoavat toivotusti, osa saa niistä avun hetkellisesti, osa ei lainkaan. Hoitojen sivuvaikutuksetkin vaihtelevat yksilöllisesti – joskus ne ovat jopa pahemmat kuin itse syöpäoireet, mutta silti hoitojen hyödyt ovat haittoja suuremmat. Hoitojen aikana olotila, fiilis ja aktiivisuus vaihtelee. Välillä on sekä fyysisesti että henkisesti uupunut. Välillä taas virtaa riittää kuin pienessä kylässä ja melkein unohtaa olevansa syöpäsairas.
Myytti 3: Syövän sairastamiseen voi itse vaikuttaa
Tiedetään, että alkoholi, tupakka ja kemikaalit nostavat syöpäriskiä. Silti esimerkiksi keuhkosyöpään voi sairastua ihminen, joka ei ole ikinä tupakkaan koskenut tai samalta syövältä säästyy se, joka on vuosikymmeniä sauhuttanut askin päivässä.
Elintavoilla on merkitystä, mutta pelkästään joogalla, superfoodeilla tai vitamiineilla ei syöpää karkoteta. Genetiikalla ja tuurilla on myös näppinsä pelissä. Ja juuri niihin emme itse pysty vaikuttamaan.
Toivon, että myyttien murtaminen lisää ymmärrystä ja vähentää hämmennystä, auttaa keskustelemaan avoimesti ja rehellisesti myös syöpään liittyvistä tunteista. Huoli, pelko, epäusko, viha, suru, epätoivo, raivo, lamaannus ja monet muut ryöpsähtävät tsunamin lailla elämään sairastuessa. Mutta kaiken tämän rinnalla nousee myös toivo, kiitollisuus, sitkeys ja sinnikkyys, huumori ja ilo elämän pienistä tärkeistä asioista.
Omalla asenteella ja suhteellisuudentajun säilyttämisellä on suuri merkitys siihen, millaisena näkee tulevaisuutensa sairastumisesta huolimatta. Toiveikkuus ja usko hyvään elämään kantaa eteenpäin ja kannattelee myös silloin, kun uutiset ovat ei-toivottuja.
Jokainen kaipaa läheisiltään toivon ja uskon valamista, tsemppausta ja rohkaisua sekä kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista.
Kiitos Marjo oivallisesta kirjoituksesta!
Huomenta, pitkästäaikaa Nukutun yön jäljiltä!!Uskalsin ottaa Imovanen…heräsin vasta lapsenlapseni kutsuun ovellla.
Olen ollut uneton jo aikani, rupeavat voimat hiipumaan..särkyjä on paljon ja jalat eivät kanna.
Näin minunkin kohdallani että itse syöpä ja leikkaukset ja säteet eivät ninkään tahtiani hidastaneet, vaan tämä pikkuhljaa alkanut syöpälääkkeen mukanaan tuoma kipu ,särky, unettomuus , ilottomuus..
Olen mielestäni vuodessa vanhantunut väh. Kolme kokonaista! Liikun huonosti, iho ja olemus ovat menneet kasaan , henkinen olotila lukossa ,vankina tuntemusten ja kipujen , Pelkotilojen seassa. Aivotoiminta tahmeaa sumuista, hidasta. En naura! Enää…
Kiitos Marjo, hienosti kiteytetty 🤗
Kyllä tuosta kirjoituksesta itsensä löysi ja ihan erinomainen kiteytys tästä syövän pirulaisesta.
Tosi hyvä kirjoitus. Kiitos ❤️