Maaliskuussa 2018 Siskot järjestivät Leppävirralla hyvinvointileirin, jossa teemana oli lymfaturvotus ja sen hoito. Luennoitsijana toimi Vodder-lymfaterapeutti ja -kouluttaja Tarja Kokkonen (kuvassa vaalea neulepaita) ja apuvälineitä esitteli BSN Medicalin Jaana Sinkkonen (kuvassa tummansininen pusero). Kokosimme päivän annista oheisen tiivistelmän.
.
Lymfaturvotus aiheutuu, kun proteiinipitoista lymfanestettä kertyy raajaan. Turvotus ei ole diagnoosi, vaan syvemmällä olevan ongelman seuraus; imusolmukkeita on poistettu ja/tai imusuonisto on vaurioitunut leikkauksen tai sädetyksen yhteydessä. Lymfaturvotus ei ole vain rasvakudosta, joka poistuu laihduttamalla. Hoitamattomana ödeemaneste muuttuu rasvakudokseksi ja sidekudokseksi.
Tunnista lymfaödeeman alkuoireet: raajan puutuminen, mahdollisesti kihelmöinti tai tunne muurahaisten kulkemisesta ihon alla. Lymfaödeeman varhaisvaiheen hoito on tärkeää. Turvotukselle ei ole senttirajaa.
Turvotus saattaa tulla nopeasti tai lisääntyä vähitellen. Lymfaödeema voi ilmetä useita vuosia syöpäleikkauksen jälkeenkin.
Lymfaödeeman hoito on moniosaista. Päivittäin käytettäviä tukivälineitä ovat painehiha, -hansikas, -paita tai -sukka. Hoitoon kuuluvat olennaisesti myös lymfaterapia ja omatoiminen lymfanesteen kiertoa lisäävä pumppaava jumppa tai vesiliikunta.
Painehihan tai -sukan tulee aina olla kooltaan yksilöllinen; joko oikein mitattu standardituote tai ja mittojen mukaan tehty. Yksi koko ei sovi kaikille ja tukituotteiden mittaaminen on ammattilaisen tehtävä. Oikean kokoinen tukituote on hyvän tuntuinen käytössä. Sen käyttöön totutellaan vähitellen, ja käyttöaikaa lisätään päivittäin. Tukituote ei saa tuottaa kipua; jos näin käy, tuote on väärän kokoinen. Turvotuksen määrä vaikuttaa tukituotteen valintaan ja yökäyttöön on omat tuotteensa.
Tukituotteita pitäisi olla käytössä samaan aikaan useampia – yksi pesussa ja toinen käytössä. Ne on pestävä joka päivä. Käytännössä useimmat kunnat myöntävät vain 2 tukituotetta vuodessa. Käyttäisitkö sinä vain kahta sukkaparia vuoden aikana?
Erittäin suositeltavaa on lymfaterapiajakso ennen tukituotteen hankintaa. Silloin on mahdollista vähentää turvotuksen määrää lymfalla ja sidonnalla, niin ei tarvitse hankkia heti uutta tukituotetta.
Lymfaterapiasta lyhyesti
CDT = Combined Decongestive Therapy (Kokonaisvaltainen Lymfaterapia, KVLT)
Manuaalinen lymfaterapia käsitteenä usein ymmärretään ainoastaan itse terapiana, mutta siihen kuuluu ehdottomasti myös kompressiohoito, turvotusta vähentävät harjoitteet ja ihonhoito. Lymfaterapia tekniikkana on monimutkaista ja vaatii pitkällisen ja erityisen kouluttautumisen ja pitkällisen harjoittelun. (Koneellinen ”lymfa” ei ole lymfaterapiaa.)
Lymfaterapian avulla pyritään ensisijaisesti parantamaan imunestekiertoa ja näin aktiovoimaan kehon omaa toimintaa, helpottamaan turvotuksen aiheuttamaa paineen tunnetta kudoksessa ja estämään arpikudoksen (fibroosin) kehittymistä. Hermoston kautta lymfaterapiatekniikalla saadaan myös vaikutusta koko kehoon ja esim. kivun tuntemukseen. Lymfaterapia on kivutonta.
- Kanylointi on kielletty tyhjennetyn kainalon puoleiseen käteen.
- Verinäytteiden ottaminen tyhjennetyn puolen kädestä on kielletty.
- Verenpaineen seuranta mielellään terveeltä puolelta.
- Lymfaödeema voi tulla kenelle vain syöpäleikatulle, jolla imusolmukkeita on poistettu, jopa useiden vuosien kuluttua.
- Vältä staattista rasitusta ja painavien taakkojen esim. matkalaukun kantamista / vetämistä leikatulla puolella.
- Turvonnut raaja tulehtuu helposti, koska lymfaneste on mainio kasvualusta bakteerille. Käytä suojakäsineitä likaisia töitä tehdessäsi ja puhdista haavat huolellisesti. Pese käsiä ja hoida ihoa rasvaamalla.
- Ylipaino lisää lymfaödeeman riskiä selvästi ja painon pudotuksella on positiivinen vaikutus jo alkaneeseen lymfaödeemaan. Normaalipainossa pysyminen on lymfaödeeman itsehoitoa.
Näin helpotat jo alkanutta lymfaödeemaa:
- Käytä tukituotetta päivittäin.
- Lymfaterapeutti voi opettaa raajan omatoimisen sidonnan yöksi turvotuksen vähentämiseksi (katso blogin pääkuva).
- Vesiliikunta on paras liikuntamuoto.
- Ylläpidä lihasvoimiasi – mene kuntosalille (huom! pyydä asiantuntijalta ohjeita kevyeen treeniin). Salilla pyritään aerobiseen ja pumppaavaan liikuntaan tukituotteen kanssa. Liikkeen avulla aktivoidaan lihaksen pumppaustoimintaa ja tämän myötä myös virtausta veri- ja imusuonistossa. Älä rehki äläkä nosta liikaa painoa.
Kansanterveyslaki ja erikoissairaanhoitolaki takaavat mahdollisuuden korvata kompressiotuotteet ja lymfaterapian lymfaödeeman hoitona. Ne eivät velvoita kuntaa mihinkään, ja tästä syystä alueelliset erot ovat suuria. (Huom! Kompressiotuotteet ovat yleensä helppo saada.)
Syövänhoidon jälkeiseen lymfaödeeman hoitoon potilas saa maksusitoumuksen joko kunnalta tai keskussairaalasta (hoitavan tahon lääkärin määräys vaaditaan.)
Lue lymfaterapian korvattavuudesta Kelan sivuilta.
Kiitos asiantuntija-avusta Tarja Kokkonen ja Jaana Sinkkonen!
Kuvat: Heidi Turunen