Siinäpä mielteitä, jotka liitetään yhteen hyvin helposti. Joukkoon voisi lisätä vielä terveellisyyden. Mutta miten on, onko kaikki luonnosta saatava harmitonta?

Joskus ammoin kiinnostuin luonnon yrttien käyttämisestä lääkkeenä. Alkuun olin hyvin innostunut, ja sainkin kokoelmiini hyviä juttuja. Sitten eteeni tuli pajunkuorien käyttäminen kipeiden nivelten hoidossa. Onneksi en ehtinyt niitä käyttää eräälle henkilölle; pajunkuori kun sisältää salisiinia, joka muuntuu kehossa salisyylihapoksi. Tuo henkilö oli ns. aspiriinille allerginen.

Lääkkeistä suurin osa on ensin löydetty luonnon antimista, kasveista, puista ja eläimistäkin. Sanotaan, että reseptilääkkeistä yhä on neljännes sellaisia, osalle on kehitetty synteettinen vastine tai biologinen tehokkaampi tapa valmistaa niitä. Esimerkkeinä vaikka eräs syöpälääke, paklitakseli. Sitä saadaan lännenmarjakuusen kuoresta. Nykyään sitä osataan valmistaa jo osittain soluviljelmien avulla.

Syöpään on kehitelty muitakin kasveista peräisin olevia lääkkeitä: punatalviosta saadaan vinkristiiniä, jota käytetään akuuttiin leukemiaan, rintasyöpään ja Hodgkinin tautiin. Kaikki muistavat varmaan penisilliinin, jota eristettiin tietystä homeesta.

Kehitteillä on monia uusia lääkkeitä, jotka ovat luonnosta saatavia. Niitä ovat mm. tupakan karvajuurista ja marjojen väriaineista, antosyaaneista tuotettavat syöpälääkkeet. Samoin hunajan mahdollisuuksia bakteereja vastaan tutkitaan.

Kaunis puutarhoissa kasvava sormustinkukka on lääkekasvi, siitä saatiin digitoksiinia ja digoksiinia. Rohtovirmajuuresta saadaan valeriaanaa. Rohdoksiksi luetaan mm.  punahatuista tehdyt tuotteet, joihin kuuluu mm. auringonhattu-uute. Eikä sovi unohtaa, että ”luontaistuotteita” ovat myös monet huumeiksi luokiteltavat, kuten oopiumista peräisin oleva morfiini, kokapensaasta saatava kokaiini (josta on kehitelty puudutuslääkeitä), sekä hampusta saatava marihuana, jota käytetään vaikean MS-taudin lääkkeenä. Vihreästä teestä saadaan katekiinejä, joilla hoidetaan mm. kondyloomia genitaalialueilta.

Moni varmasti tuntee monta sellaista kasvia tai sientä, jotka ovat vahingollisia tai peräti myrkyllistä.

Meille markkinoidaan näitä luontaistuotteita ravintolisinä. Mielikuvaa niiden terveellisyydestä kovasti korostetaan, eikä juuri koskaan mainita – ei edes pakkausselosteissa – mitä haittoja niistä voi olla. Yleisimpiä ovat vatsavaivat ja allergiat. Toisekseen pitoisuudet saattavat vaihdella suurestikin, eikä siis aina voi tietää, mitä suuhunsa laittaa. Samoin mukana voi olla yllättäviä ainesosia juuri kasveista, joista ei voi tietää, aiheuttavatko ne vaikka allergisen kohtauksen.

Auringonhattu-uute ei sovi autoimmuunisairauksia sairastaville eikä diabeetikoille. Mäkikuismavalmisteet saavat lääkkeet hajoamaan maksassa tavallista nopeammin, eli lääkkeiden vaikutus heikentyy. Kalaöljy (josta mm. omega-valmisteet tehdään) ohentaa verta, ja mm. leikkausten jälkeen tai Marevan-hoidon yhteydessä siitä voi koitua vakavaa vuotovaaraa veren hyytymistä heikentävänä tekijänä. Diabeetikoille eivät sovi neidonhiuspuuvalmisteet, koska ne vähentävät lääkityksen tehoa.

Vastaani on tullut mm. pakurikääpä, jota suositeltiin syövän hoitoon. Jossain laboratoriokokeessa on havaittu pakurikäävän ja valkosipuliyhdisteen tappavan tiettyjä syöpäsoluja, mutta oikeasti ei tiedetä, miten ne vaikuttavat. Taannoin myytiin noni-hedelmästä saatavaa mehua myös syöpään tehoavana, mutta väittelle ei löydy lääketieteellistä näyttöä.

Suurinta osaa näistä luontaistuotteina tai rohdoskasveina (myös homeopaattiset) myydyistä tuotteista ei ole testattu siten, että niiden haittavaikutuksista tiedettäisiin riittävästi, saati sitten yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa.

Taannoin sain jälleen yhden puhelinsoiton, jossa näitä tuotteina myytiin kyseenalaisin keinoin. Myyjä tarjosi omegaa sekä ubikinonia ja kertoi, että syöpälääkäritkin suosittelevat näitä, mikä on täysin perätön väite.

Luonnosta toki löytyy myös melkoinen määrä kaikkea hyvää. Kannattaa siksi viettää jokunen hetki ja hankkia tietoa, ennen kuin syö tai ostaa jotain tuotetta. Varmasti löytyy myös hyödyllisiä tuotteita ja kasveja, mutta ainakin syöpähoitojen aikana – jolloin maksa on muutenkin kovilla – ne kannattaa jättää tuonnemmaksi.

Rauni

Olen vähän yli 60-vuotias mummoihminen. Lobulaarinen rintasyöpä todettiin vuoden 2018 lopulla, ennuste on aika hyvä. Sytohoidot ovat parhaillaan menossa.

Olen kiinnostunut monista asioista. Yhteiskunnalliset, ihmisen mielen liikkeet ja luonto ovat tärkeimpiä.

Mottoni on: ”Ei jäädä tuleen makaamaan”. Eteenpäin on elävän mieli.


Lähteet:

Tekniikka ja talous: ”Kasveissa piilee paljon lääkeaineita – VTT tutkii” 17.5.2012

uef.fi (Itä-Suomen yliopisto) ”Luonnosta löytyy lääkkeitä – ja luontaistuote voi sotkea lääkityksen”

Hyvä terveys ”Luonto tekee parhaat lääkkeet

julkkari.fi ”Luonto on lääkekehityksen aarreaitta” 3/2016 

Arno Forsiuksen esitelmä Jyväskylän kesäyliopiston ikäihmisten opinto-ohjelmassa 2.5.2007 ”Lääkkeet kautta aikojen. ”

Duodecim ”Paklitakseli, uusi syöpälääke” 1994